En stor del av kapitalet som placeras i fonder placeras i olika indexfonder. Det är passivt förvaltade fonder där ingen aktiv stock-picking sker av förvaltare utan fonden följer ett visst index. På så sätt hålls förvaltningsavgifterna nere och risken för stora svängningar minskar eftersom ett index ofta består av en stor mängd underliggande aktier på en viss marknad.
Om man vill äga enskilda aktier kan det vara bra att äga aktier som ingår i dessa index, eftersom när pengar strömmar till indexfonderna så kommer fonden att köpa aktier som ingår i det indexet och ett visst köptryck på aktien tillkommer.
Det finns naturligtvis ingen garanti för att aktien kommer stiga i värde, eftersom det kan finnas enskilda individer som är storägare och vill sälja av innehav, eller att en viss indexfond minskar i storlek och därmed istället behöver sälja av aktier.
Ännu bättre kan det vara om man lyckas köpa en aktie som inte ingår i ett stort index, men som kan komma att göra det inom en snar framtid.
Vid ett sådant tillfälle kommer indexfonder för det underliggande indexet att behöva köpa stora mängder av aktien för att få ett innehav som motsvarar aktiens andel av det underliggande indexet.
Index baseras ofta på aktiers storlek eller omsättning och det kan antingen vara att en aktie ökar i volym eller omsättning, men det kan också vara att urvalet till ett index som görs om.
En sådan ändring i ett index är t.ex. ändringen i OMXS30 index 2025.
Den 5 maj 2025 berättade Nasdaq att OMXS30 skulle göras om. Indexet som skapades 1986 har i nästan 40 år haft samma metodologi och speglat de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Från och med den 1 juli 2025 är det istället följande kriterier som avgör vilka aktier som får ingå i indexet.
- Det primära urvalskriteriet kommer att vara “free float market capitalization” vilket betyder att man kommer ranka bolagens marknadsvärde utifrån de aktier som faktiskt finns tillgängliga för handel. För att få en chans att rankas måste den genomsnittliga dagliga handelsvolymen vara 50 miljoner kronor över de senaste 6 månaderna
- Bolag med flera aktieslag (typ A- och B-aktier) kommer bara att kunna inkluderas med det ena, den som handlas mest
- Aktiernas viktning i indexet kommer att vara justerade till free floaten, högre börsvärde på handlade aktier ger större vikt
- Ingen aktie får utgöra mer än 15 procent av indexet
- Beräkningarna har tidigare gjorts på aktiekurser utifrån VWAP (volume weighted average price) men kommer nu att beräknas utifrån LSP (last sales price)
Indexet revideras halvårsvis, men det kommer finnas möjlighet för nylistade aktier som platsar i indexet att inkluderas mellan revideringsperioderna
OMXS30 juni 2025
Det här är aktierna som utgjorde OMXS30 innan förändringen.
- ABB
- Alfa Laval
- Assa Abloy B
- AstraZeneca
- Atlas Copco A
- Atlas Copco B – lämnar
- Boliden
- Electrolux B – lämnar
- Ericsson B
- Essity B
- Evolution
- Getinge B – lämnar
- Handelsbanken A
- Hexagon B
- H&M B
- Investor B
- Kinnevik B – lämnar
- Nibe Industrier B
- Nordea Bank
- SAAB B
- Sandvik
- SBB Norden B – lämnar
- SCA B
- SEB A
- Sinch – lämnar
- SKF B
- Swedbank A
- Tele2 B
- Telia Company
- Volvo B
Aktierna i nya OMXS30 från juli 2025
Från och med den 1 juli kommer följande aktier att ingå i OMXS30:
- ABB
- Addtech B – ny
- Alfa Laval
- Assa Abloy B
- AstraZeneca
- Atlas Copco A
- Boliden
- Epiroc A – ny
- EQT – ny
- Ericsson B
- Essity B
- Evolution
- Handelsbanken A
- Hexagon B
- H&M B
- Industrivärden C – ny
- Investor B
- Lifco B – ny
- Nibe Industrier B
- Nordea Bank
- SAAB B
- Sandvik
- SCA B
- SEB A
- Skanska B – ny
- SKF B
- Swedbank A
- Tele2 B
- Telia Company
- Volvo B
Det är inte alltför många indexfonder som följer omx30 men en av dem som har gjort det är fonden Avanza Zero som precis som OMXS30 följer de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Men upplägget för Avanza Zero är inte att följa OMX30 utan att följa SIX30 Return Index. (motsvarigheten för OMXS30 hade varit OMXS30GI, alltså med återinvesterade utdelningar). Så till och med sista juni 2025 använde de två indexleverantörerna samma metodik för att följa Stockholmsbörsens 30 mest omsatta aktier.
Men från och med den 1 juli 2025 kommer de två indexen att skilja sig. SIX30 fortsätter som nu, medan OMXS30 får nya urvalskriterier. Däremot kan det bli så att SIX väljer att ändra sin metodik för sitt SIX30-index för att efterlikna OMXS30. Om så blir fallet får vi se inför årskiftet till 2026 för precis som OMXS30 revideras också SIX30 varje halvår.