Aktiestrategier – Sprid riskerna och investera i det du förstår

Att välja en strategi för att investera i aktier behöver varken vara svårt eller omständigt. Att köpa en aktie innebär att man köper en andel i ett företag. De stora företagen som är noterade på börsen har vanligtvis många tusen elle t.o.m. miljontals aktier så vanligtvis blir man en väldigt liten ägare.

Men man kan ändå tänka utifrån vilka företag vill jag vara delägare i.

Börja med att se i din omgivning vilka bolag du stöter på. Förstår du hur dessa bolagen tjänar pengar har du en bra grogrund att bygga din analys utifrån. Använd dina intressen för att leta investeringar. Vilka företag är du själv kund hos och vilka fördelar och nackdelar har de jämfört med sina konkurrenter.

Är det fler än du som gillar företagets produkter eller tjänster. Om det är något som tycks säljas mycket så finns det en efterfrågan. En bra utgångspunkt för att välja en aktie kan vara att du och många andra gillar produkterna.

Nästa steg blir att kolla om företaget är lönsamt. Bara för att de säljer mycket, behöver det inte nödvändigtvis betyda att företaget gör en vinst. Ta reda på hur aktierna är värderade i förhållande till företagets vinst och jämför med andra företag i samma bransch.

Bygg ditt lag

Se till att välja minst en handfull företag i portföljen, från olika branscher. Då minskar du risken genom att du sprider risken för vinstvarningar eller konkurser på flera företag, och om ett företag eller en viss bransch går dåligt av någon anledning kommer förhoppningsvis andra företag och andra branscher att gå bättre och din portfölj som helhet ökar i värde.
Tänk att du bygger upp ditt lag, då behövs olika typer av spelare. På samma sätt behöver du olika typer av aktier i din aktieportfölj för att få en bra sammansättning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *